LETOS SO NAJPREJ PRILETELE ŠTORKLJE,
POTEM ŠE RAŽENJCI…
Posestvo Gjerkeš, Fikšinci, Rogašovci
Gostilna Rajh, Bakovci pri Murski Soboti
Sobota, 20. april 2024
Pozdravi na terasi ob svetovnem dnevu mreže Chaîne des Rôtisseurs
Steyer vina Vaneja rose, Plitvica, Štajerska Slovenija
*
V grščini poganjek
Šparglji, dimljena postrv, ajda, rdeča čebula
Vinska klet Marof sauvignon breg Marof, 2020, suho, Prekmurje
*
Cmok je lahko tudi knedl
Knedl z ocvirki, šampinjoni, bela repa, kislo zelje
Vina Šumenjak chardonnay, 2020, suho, Jakobski dol, Štajerska Slovenija
*
Slovenska kulinarika že pred stoletji ni poznala odpadkov hrane
Rajhov “esih flajš”
Steyer vina Steyer Mark belo, 2017, Plitvica, Štajerska Slovenija
*
Tri značilne in kultne jedi na enem krožniku
Telečja rebra, jetrca in ocvrt pražen krompir
Klet Klenar merlot Cru – Reni Klenar, 2020, suho, Plavje, Istra Slovenija
*
Kot se za Chaîne praznik spodobi
Sladko, sladko …
Vinska klet Marof renski rizling, 2021, polsladko, Prekmurje
Zakladi Prekmurja
Letošnji Svetovni dan Chaîne, ki naj bi se še posebej vrtel okoli lokalnih surovin in kulinaričnih posebnosti, smo preživeli v Prekmurju. Najprej se nas je peščica zbrala na Posestvu Gjerkeš, kjer nam je Leon Gjerkeš v čudovitih novih degustacijskih prostorih predstavil del nabora njihovih vin. Za prijetno kosilo je poskrbel Rok Smonkar, ki si je še ne dobra dva tedna pred našim obiskom prislužil naziv Mladi talent.
Vinogradi družine Gjerkeš ležijo na nadmorski višini 300 – 340 m, trte belih sort uspevajo v prsti, ki jo bogatijo glina, lapor, pesek in prod, za izvrstnost vina pa skrbi še hladnejše Alpsko kontinentalno podnebje z nežnim vplivom Panonske nižine. Spoznavanje njihovih vin smo najprej začeli s kozarcem penine Brut nature, v predprostoru. Grozdje sorte Chardonnay je pod budnim očesom vinarja in s klasično metodo dozorelo v penino prijetne srednje globoke zlato rumene barve s poudarjeno cvetico. V ustih ustvari prijetne krušne note in zmeren priokus lešnika. Vse odkar sem prvič obiskal posestvo Gjerkeš, krepko pred pandemijo Covida-19, sem navdušen nad njihovim vinom Woodstock. Gre za posrečen eksperiment mešanja Chardonnaya zorjenega v sodih različnih vrst hrasta, imenu Woodstock pa je botrovala obletnica tega znamenitega festivala, ki je sovpadala s stekleničenjem. Izvrstno vino, ki ga je preprosto treba poskusiti!
Ne samo vina, navdušile so tudi jedi in domiselnost mladega kuharskega mojstra Roka Smonkarja. S paradižniki, mariniranimi v bezgovem sirupu je pokazal, da ga ni strah eksperimentiranja z okusi; s postrvijo zvito v tenko rolado, da mojstrsko obvlada tehnike priprave in prezentacije; s teletin, čebulico in lanom, da še kako jemlje iz zakladnice lokalnega bogastva, ki ga zna posodobiti in pomladiti. Rok je vsekakor talent o katerem bomo v prihodnje še veliko slišali in ki ga je vredno podpreti v njegovem ustvarjanju!
Po prijetnem druženju na Posestvu Gjerkeš in po kratkem počitku se nas je zgledno število zbralo že na šestnajstem srečanju v Gostilni Rajh, kjer sta Tanja in Leon Pintarič z ekipo vnovič pripravila nepozabno večerjo. O tem pričajo tudi rezultati glasovanja za najboljšo jed, saj so si kar tri jedi prislužile enako število točk – knedl, esih flajš in telečja rebra. Eden od gostov je na glasovnico, na kateri po pravilu sicer ni pozdravov iz kuhinje in sladice, sledjo z navdušenjem pripisal.
Pod črto bi lahko rekli, bil je popoln Svetovni dan Chaîne!
Seku M. Condé
Bailli Délégué