Sreda, 22.11.2018

NOV ČLEN V SVETOVNI RAŽENJSKI VERIGI

V sredo, 21. novembra 2018, se je številčno močna delegacija Chaîne des Rôtisseurs Slovenije udeležila svečane ustanovitve Chaîne des Rôtisseurs Hrvaške, ki so jo pripravili v eksluzivnem zagrebškem hotelu Esplanade. Z ustanovitvijo Chaîne Hrvaške se je število naših združenj povečalo, prav tako tudi število članov. Proces ustanavljanja je bil močno povezan s slovenskim Chaîne, kjer imamo po tolikih letih delovanja že določene organizacijske in vsebinske izkušnje. To so seveda hrvaški organizatorji primerno izpostavili. Dogodek je bil razdeljen na dva vsebinska dela: na svečano ustanovitev in sprejem članov v hotelski dvorani Istanbul ter slavnostno večerjo v Smaragdni dvorani. Ustanovitev in sprejem članov sta potekala v zelo sproščenem, a hkrati v primernem slavnostnem vzdušju. V hrvaški Chaîne je vstopilo čez 40 članov, kar je dober obet za delo v prihodnje. Poleg ljubiteljskih članov je razveseljivo razmeroma veliko število hotelirjev in restavraterjev ter vinarjev in oljkarjev.
Po svečanosti smo pred dvorano Istanbul hotela Esplanade okušali izbrane prigrizke, na katerih so bili okusi paškega sira, drniškega pršuta, krvavic, ocvirkov, polente in hišnega dimljenega jogurta. Poleg vina je večino prisotnih navdušila travarica, ki je utrla pot v želodcih za svečano večerjo. Tako prigrizke kot svečano večerjo je pripravila odlična (in simpatična!) hrvaška kuharska mojstrica Ana Grgić z njeno ekipo. Že pred navajanjem krožnikov naj poudarim, da je bila večerja izjemna. Posamezni krožniki se niso odlikovali le z okusi ampak tudi z oblikovanjem jedi na krožnikih. Najprej so nam postregli s terino hobotnice v kvadru, ki mu je delal spremljavo prav tak paradižnikov kvader. K okusu so prispevale tudi sušene olive in gel iz oljčnega olja. H krožniku so postregli odličen cuvee iz graševine in chardonnaya Maximo Oro, letnika 2016, iz kleti Kutjevo. Naslednja jed je zaprla sapo! To je bila hrustljava testena tortica, v katero so položili oblogo iz gob in gomoljik (tartufov) ter dodali še drobljenec iz skute. K tem izjemnim okusom smo okušali Boškinčev beli couvee iz otoka Paga, letnika 2015. Sledila je zelenina kremna juha, s kroketom paškega sira in muškatnega oreščka. Izbor te juhe je bil povsem pravilen, čeprav so na degustacijskih večerjah juhe bolj izjema kot pravilo. Za glavno jed so pripravili ličnice divjega prašiča v izjemno okusni omaki, v kateri je bilo portsko vino, za prilogo pa krompir in karamelizirana čebula. K tej krepki jedi je sodilo prav tako vino: rdeče Ottocento iz istrske kleti Clai v Bujah, letnika 2015. Sledila je še sladica, ki je bila spet nadvse odlična. To je bila temno čokoladno orehova pena ali mousse z osladkanim orehom. K tej sladici so postregli belo desertno vino in sicer Dubokovićev Prvi poljubac, letnika 2010 iz Hvara.
Dober začetek delovanja hrvaškega Chaîne obeta njihova nadaljevanja na številnih lokacijah v sosednji državi. To pa pomeni, da bomo imeli bolj ali manj bližnjo priložnost za obiske tudi na njihovih raženjskih srečanjih.

Prof. dr. Janez Bogataj,
Consellier Gastronomique

*

Zahvalni govor na ustanovnem Chapitru Hrvaškega Chaîne, 21.11.2018 v Zagrebu, hote Esplanade, ki ga je v slovenskem jeziku povedal g. Radovan Marčić, Chancellier Gastronomique de Croatie:

“Minilo je dvanajst let, odkar sva se spoznala na čudovitem otoku Vis, v zalivu Stončica, sredi širnega morja, v konobi bratov Dalton (za kakšno konobo gre, lahko sklepate tudi sami iz vzdevka) ste mi govorili, dragi gospod Ravnikar, da ste pred leti ustanovili slovenski Chaîne in mi predlagali, da naj to storim tudi jaz na Hrvaškem.

Pred nekaj leti ste ponovili idejo, pred dvemi leti pa ste me uspeli prepričati. Zelo sem vam hvaležen za to. Slovenski Chaîne, vi kot Baili Delegue de Slovenie in gospod Rok Kvaternik, sta bila zadnji dve leti, v vsakem trenutku pripravljena na kakršenkoli, pa tudi na najbolj bizaren odgovor na naša zmedena vprašanja.

Vabili ste nas na vaše Chaîne dogodke, večerje, sestajali smo se v Ljubljani in Zagrebu. Imeli smo vso vašo logistično pomoč. Peljali ste nas za roko, tako kot matere peljejo svoje otroke, ki so komaj shodili.

Ne vem ali je to vpisano v kodeks Internacionalnega Chaîne, dejstvo pa je, da ste nam pomagali na tako lep, praktičen in prijateljski način, ki ga ne moremo primerjati s podobnimi primeri v teh vedno bolj okrutnih časih.

Hvaležni smo vam za to.

Na dolgo življenje slovenskega Chaîne! Saj bo v tem primeru tudi prihodnost hrvaškega bleščeča.”

Vive la Chaîne!!