IN VINO AMICITIA
Hotel Triglav, Bled
Sobota, 28. maj 2022
NAJPREJ K VINU IN PRIJATELJSTVU
Poizkušali smo vina iz treh vinorodnih okolišev.
Hrvaška Istra
KOZLOVIČ
Valle 2021
80% malvazija, 20% sauvignon blanc, suho
*
Violetta 2020
80% merlot, 20% teran, suho
*
Malvazija 2021
100% malvazija, suho
*
Selekcija Malvazija 2019
100% malvazija, suho
*
Svinjon 2019
100% sauvignon blanc
*
Teran 2020
100% teran, suho
***
Slavonija
KUTJEVO
Maximo Bianco 2018
laški rizling, traminec, polsuho
*
Maximo Oro 2018
chardonay, laški rizling, suho
*
Maximo Nero 2016
cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, suho
*
De Gotho Graševina 2019
laški rizling, suho
*
De Gotho Pinot Noir 2019
modri pinot, suho
***
Dalmacija
RIZMAN
Brime Plavac Mali 2020
plavac mali, suho
*
Plavac Primus 2018
plavac mali, suho
*
Pošip 2018
pošip, suho
***
POGLED K RECEPTOM BABICE NEŽKE ZRIMEC PRED 100 LETI
Aspik, žele ali po Nežkino žolca
Dimljena postrv, postrvji kaviar, hrenova pena, vložena zelenjava (4,6,9,10,12)
Zlata radgonska penina, selekcija
*
Juha 1906, sicer skuhana danes
Sušeni jurčki, royale (=imenitno, kraljevsko) z lisičkami, kranjska klobasa, ajdove kokice (3,7,8,12)
Tavčar vitovska, 2014
*
Zviti štrukelj s tepko
Štrukelj s tepkinim nadevom, omaka kostnega mozga, lešniki (1,3,8,12)
Sanctum Leptir, 2020
*
Z veliko muko, ujameš v jezeru še ščuko!
Rezina ščuke, rižota z ognjičem, maslena bela omaka (2,7,12)
Rodica malvazija selekcija, 2016
*
Nežkina bržola iz soprogove mesarije
Bržola ali visoki hrbet, refošk & borovnice, korenjeva krema (7,12)
Dolfo cabernet sauvignon, 2015
*
Sladke testenine za blejske spomine
Orehov raviol s čokolado, sladoled kisle smetane z medom (1,3,7,8)
Skaza renski rizling, 2019
Nekoliko drugačno popoldne
Tokrat je bilo naše druženje zastavljeno nekoliko drugače. In za povrh še skrito pod skrivnostnim imenom In Vino Amicitia = V vinu je prijateljstvo. Zamisel za tovrstnim srečanjem je sila preprosta in želi postati stalnica tudi v prihodnjih letih – spoznati vina in vinarje sosednjih držav, seveda članov Chaîne. Kot prvi so bili na vrsti trije hrvaški vinarji. Peščico, ki se nas je zbrala, je s svojim uvodnim predavanjem Okusi Gorenjsko, najprej podučil prof. dr. Janez Bogataj, naš Conseiller gastronomique, in nam na kratko orisal gorenjsko gastronomsko bero in posebnosti. Ob tem pa nakazal tudi, koliko dela je potrebnega za primerno kulinarično predstavitev posameznih slovenskih regij in koliko dela nas na tem področju še čaka.
To spoznanje smo podložili s spoznavanjem prvega vinarja, sicer Slovencem dobro poznane Vinarije Kozlovič iz Momjana. Skozi okušanje šestih vin nas je vodil najboljši sommelier Slovenije letos in podpredsednik društva Sommelier Slovenije Valentin Bufolin. Da si brbončice nekoliko oddahnejo je poskrbel naš gost iz Hrvaške, Radovan Marčič, tamkajšnji Conseiller gastronomique, ki je skozi večer v treh sklopih opisal fenomen hrvaških vin in vinarjev, njihove zgode in prigode, pa tudi stranpoti in zablode. Sledil je vinski sprehod po Slavoniji, kjer so se nam predstavila vina Kutjevo, Dalmacijo pa so zastopala vina vinarije Rizman.
Po krajšem predahu, med katerim nas je naš član in lastnik hotela Triglav popeljal še ogled hotelskih zakladov, s tem mislim vinskega kluba in vinske kleti, je sledila večerja, ki smo jo pravzaprav začeli na terasi. V hladu gorenjskega dežja je kuharski mojster Aleš Fende pred nami ustvaril čudovit pozdrav iz kuhinje, v katerem so glavno besedo imele gobe. Za spremljavo je pa poskrbel Danijel Galjot in nam ponudil izvrsten gin twist.
Vrhunska uigranost kuharske in strežne ekipe Hotela Triglav se je za mizo samo še stopnjevala. Iz krožnika v krožnik sta se kazala Fendetova domiselnost in kreativnost, ki jih brez vrhunskega obvladanja tehnik seveda ne bi mogel v polnosti izraziti. Vsekako večerja, ki jo je bilo škoda zamuditi.
Seku M. Condé
Bailli Délégué