ČEPRAV MOŽJE LEDENI ŠE GROZIJO,
NAS OD OMIZIJ NE PODIJO!
Restavracija JB, Ljubljana, 10.5.2024

 

Vedno je prijetnejši pozdrav iz kuhinje kot iz pisarne…
*
Po obliki v sorodu, po barvi pa ne
Beluši s kozicami, limetin biskvit in krema zelenega popra
*
Slast iz Jadrana
Svež jadranski škampma kremi mlade čebule
*
Korenine v Aziji, razširjenje v Sredozemlju, okusna tudi v Sloveniji
Rižota z rdečo peso in hladno dimljeno postrvjo
*
Lubin, lubina, v Sloveniji brancin
Brancinova rezina, polnjena z žafranovim nadevom (fr. farcissure), korenjeva in ingverjeva pena
*
Ime po barvi
Pomarančna torta s sladoledom kardamoma in bezga

***
Mogoče še za koga kava?
Je črna in tudi čisto prava!


Mojstrstvo generacij

Restavracija JB in njen kuharski mojster Janez Bratovž sta neločljivo povezana s slovensko vejo mednarodnega združenja Chaîne. Skupaj smo tako rekoč od samega začetka. To potrjuje tudi številka našega tokratnega srečanja, saj smo se v znameniti restavraciji družili že devetnajstič!

Po domiselno zastevljenih in predstavljenih pozdravih iz kuhinje,  med katerimi sta še posebej izstopala školjka s kozico in “bonbon” s pomarančo in foie gras, so pred nas postavili likovno čudovito dodelan krožnik belušev s kozicami. Jed so izvrstno nadgradili s kozarcem sauvignona iz vinske kleti Šuklje (Šuklje, Lozice, Sauvignon, 2020). Da bo vinska spremljava izvrstna  ni bilo dvoma, saj je Nina Bratovž vrhunska sommelierka, kar so ji z nazivom “Najboljša” nedavno priznali tudi v združenju JRE. Na tem mestu ni nepomembna notica, da je omenjena jed požela tudi največ točk pri glasovanju za najboljšo jed srečanja. Sledil je svež jadranski škamp na kremi mlade čebule ob vinski spremljavi Zelena iz vinske hiše Pasji rep, ki jo mladi gospodar  Samo Premrn premišljeno in s potrebno predanostjo usmerja v pestro prihodnost. Rižoto z rdečo peso in hladno dimljeno spostrv so oplemenitili še z enim izvrstnim vinom, tokrat Kabajevim Belim pinotom, brancinovo rezino, ki je sledila, pa s Pucerjevim Rumenim Muškatom. Tudi sladica, pomarančna torta s sladoledom iz kardamoma in bezga, je bila prava paša za oči.

V nedavnih intervjujih smo lahko zasledili, da Mojster Janez restavracijo postopoma predaja  mlajši generaciji, Nini in Tomažu. Večkrat smo se že lahko prepričali, da jih predaja v izvrstne roke, ki bodo znale graditi nove zgodbe na močnih temeljih. In tako kot že devetnajst let doslej, bo z njima tudi slovenski in svetovni Chaîne!

Seku M. Condé
Bailli Délégué