JE SICER POST, A VSEGA BO ZADOST
Gostilna Čubr, Križ pri Komendi,
29. marec 2024

 

Postni pozdravi
Skuta z bučnim oljem, Anitin kruh in grisini
Istenič penina No.1, brut
*
Za post iz bistrega potoka v dim
Dimljena postrv, hren
Nebo sauvignon vert, 2022
*
Postna vitamina A in C ter železo
Regačica in črne trobente
Klet Brda rebula, selekcija XIV, 2018
*
Testenine preden post mine!
Rižek in prekajen rumenjak
Nebo cuvée blanc, 2020
*
Meso le v imenu
Užitni smrček in divji česen
Klet Brda chardonnay in sauvignon blanc, 2017
*
Razgradnik tudi o postnih jedilnih obrokih
Sorbet ali šerbet mandarine in vodke
*
Kaj postnega ponuja morje?
Tuna in oluščena ovsena zrna ali ovsena kaša
Mlečnik ekološko vino, 2016
*
Izum kuharja pri francoskem grofu Plessis-Praslineju v 17. stoletju
Pralineji in pomaranča
Emona KK Ptuj haložan, 1983
*
Po obliki skoraj podoben jajcu
Purely Mango

 

***

Hren, jajca šunka,
na Štajerskem iz kible tunka,
praznik nam sladi potica,
velike je noči kraljica!

***

Nekaj razlag:

RegačicaNizka zel, imenovana tudi kozja noga, lat. Aegopodium podagraria, sodi med kobulnice. Ima dišeče listke, ki jih dodajajo špinači, v juhe, solate, k jajčnemu beljaku. S hrenom in kislo smetano je odličen namaz na kruhu ali omaka k mesu.

Rižek italijansko orzo, tudi risoni, je drobna jušna zakuha v obliki riževih zrn. Pogosto z njimi nadomeščajo riž v različnih jedeh, tudi v rižoti. Slovenski izraz ni najbolj posrečen in velja za podomačenega.

Užitni smrček –  imenovan tudi mavrah. Sicer ena od gob 1. jedilnega razreda. Lat. Morchella esculenta.

Ovsena kaša – v Sloveniji nekateri uporabljajo manj primeren izraz ovseni riž, tudi pomanjševalnico rižek.

Purely MangoPenina iz sveže stisnjenega mangovega soka, 8,5 vol.% alk.


 

Postno obilje pri Čubru

Ko smo začrtali datume srečanj našega Združenja v letošnjem letu, nama je z Miho Potočnikom obema ušlo iz spomina, da se pravzaprav dogovarjava za večerjo na Veliki petek. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše, ampak potekajo le bogoslužja velikega petka. V času strogega posta se lahko do sitega najemo zgolj enkrat na dan, preostali čas pa se postimo z vodo, presnimi sokovi, čaji ali lahkimi zelenjavnimi juhami. Seveda se moramo na ta dan tudi povsem odpovedati uživanju mesa, ne pa tudi rib. Bodo pa ribe, so zaključili pri Čubru in pripravili povsem ribji jedilnik, ki nas je od prvega do zadnjega krožnika navdušil! To potrjujejo tudi ocene ob našem glasovanju za najboljšo jed večera. V res hudi konkurenci je zmagala poroka užitnega smrčka in divjega česna.

Mavrah ali užitni smrček raste spomladi, ob potokih, rekah in v logih, včasih na travnatih področjih, tudi v gozdovih ali na vrtovih. Med prvimi jih pri Slovencih menda omenja Janez Vajkard Valvazor v Slavi vojvodine Kranjske. Goba spominja na satje različnih velikosti, oblik in barv, posledično pa razlikujemo več vrst užitnega smrčka, nekatere od njih pa določeni avtorji opisujejo tudi kot samostojne vrste. Sodi med najokusnejše gobe na svetu. Meso je nežno, krhko in izjemno okusno. Pripravljamo ga lahko na najrazličnejše načine (juhe, omake, solate, samostojne jedi itd.) in spada med edine užitne gobe, ki so votle.

Med mnogimi vrhunci večera omenimo posebej dva – domiselno sestavljen in predstavljen razgradnik iz mandarine in vodke, postrežen v globoko zamrznjeni lupini mandarine, in praline sestavljen iz škampkovega repka in pomaranče, ki mu je v kozarcu družbo delal 41 let staro vino Haložan.  Pogumna odločitev, ki se je izkazala za več kot mojstrsko!

Seku M. Condé
Bailli délégué