9. SLOVENSKI KAPITELJ, Gostilna ČUBR
Križ pri Komendi, 15. september 2023


Skuta in »Berkelca«
Anitin kruh in grisini
Penina ISTENIČ, No. 1 Brut
*
Jajce in kozice
KRISTANČIČ, Malvazija 2020
*
Goveja sekanica in pesa
BATIČ, Merlot selekcija 2021
*
»Essigfleisch«
KLET BRDA, CABERNET SAUVIGNON, BAGUERI, ŠAMPION 2018
*
Juha in boreč
BORAGA zdravilna dišavnica
*
Jagenjčkova pljučka in korenje
BATIČ, Sivi pinot selekcija 2021
*
Črni ribez in jabolko
Sorbet
*
Krača in kislo zelje
KLET BRDA, A+ Rdeče 95 točk 2018
*
»Češplov cmok«
BATIČ, Valentino rdeče 2018


Predah domačnosti v vrvežu tekmovanja

 

Srečanja pri Mihi in Aniti Potočnik so zmeraj prežeta z občutkom domačnosti, ki ga znajo s pravo mero ponuditi le redke slovenske gostilne. In svojo domačnost črpa iz tristoletne tradicije. Tako ne preseneča, da o  gostilni v Turističnem in gastronomskem vodniku Počitnice v Sloveniji leta 1987 beremo ta zapis Draga Bulca.

“Dober glas seže v deveto vas. Ta slovenski pregovor zagotovo velja za gostilno “pri Čubru”, na katero ne opozarja nobena reklamna tabla, stoji pa v majhni vasici na pravem podeželju in je brez podrobnega opisa prijateljev in znancev, ki jo že poznajo, ne bi kar tako našli, zanjo sploh ne bi nikoli izvedeli. Čeprav je gostilna v novi stavbi, se lahko pohvali s tristoletno tradicijo, saj je šla Pri Čubrovih gostilna iz roda v rod.

Čubrova Ivanka, ki se drži tistega, da ima gost vedno prav, je tip takšne krčmarice, kakršnih je bilo včasih na Slovenskem veliko. Gostu zna pokazati, da je res gost. Če se kakšna družba ne zna razživeti, jim pomaga z dovtipi in če tudi to ne zaleže, raztegne harmoniko.”

Naša družbi se sicer še ne zgodilo, da bi za prešerno vzdušje potrebovala harmoniko, a brez dvoma bi raztegnili meh, če bi togotnost gostov klicala k temu. Ni treba posebej poudarjati, da so tudi s tokratno večerjo navdušili in kot zmeraj postregli nekaj dodatnega znanja o zeliščarstvu. Tokrat je bila na vrsti boraga ali zvezdna roža. Spoznali smo jo v juhi, čeprav se zel lahko uporablja tudi v solatah. Pripisujejo ji znojilne, krepilne in protivnetne lastnosti, pomirjevalne za kašelj in spodbujevalne za nastanek in izločanje mleka pri doječih materah. Po ljudskem izročilu se rabi za zdravljenje različnih bolezenskih težav, na primer vročine, kašlja in potrtosti(!).

 

Seku M. Condé
Bailli Délégué